BlogIceland(3).jpg

ICELAND

Get to dig Reykjavík in 24h!

Om één of andere reden dacht ik altijd dat Ijsland heel ver weg lag (Misschien door het ‘ijs’ gedeelte?). Blijkt dat Reykjavík, de hoofdstad van Ijsland, maar 3u vliegen is vanuit Brussel. Dat betekent dat we er zelfs voor een weekendje naartoe kunnen...geweldig!


Met maar 24u de tijd om de stad te ontdekken, besloten we de tijdrovende culturele bezoekjes zoals musea en gallerijen aan ons te laten voorbijgaan. In plaats daarvan doken we meteen de straten in om de echte ijslandse sfeer op te snuiven.

Now, I don't know why, but I always thought Iceland was one of those countries far away (maybe because of the 'ice' part in its name?). Turns out Reykjavík, Iceland's capital, is only a 3h flight away from Brussels! Fantastic, this means we can go there just for weekends too! :D

Having but 24h to explore the city, we were very selective in our 'To see' list. We decided to skip the time consuming cultural visits such as museums or galleries and started walking around the city to breathe in the atmosphere.

PB180029.jpg

Onze eerste stop was het standbeeld dat je op de foto hierboven ziet. Het heet 'The Sun Voyager' en werd gemaakt door Jón Gunnar Árnason. Wat representeert het volgens jullie? Wij waren er zo van overtuigd dat het een Viking boot was, dat we niet konden begrijpen dat een vrouw luid verkondigde dat het volgens haar een visgraat was (en ik dacht dat ik al veel fantasie had). Blijkt dat we beiden fout zaten want he symboliseert een droomboot die een ode brengt aan de zon.

First stop on our walk was the above statue from Jón Gunnar Árnason named 'The Sun Voyager'. What do you think it is? Bernd and I were so convinced it was a Viking boat, we even made a little fun of a woman stating it had to be a fish bone. (Some people have more fantasy than others, right?) Turns out, we were both wrong as it symbolises a dreamboat, bringing an ode to the sun.

DSC_2172.jpg

Van daaruit wandelden we naar de befaamde Hallgrímskirkia. Met haar 73 meter is het de hoogste kerk van Ijsland. De zijvleugels beelden basalten lavastromen uit zoals je die hier in het ijslandse landschap tegenkomt. De reden dat de kerk uit gewapende beton bestaat en niet uit hout is omdat er pas vanaf de 2e helft van de 20e eeuw bomen groeien in Ijsland.

From there we walked straight up to the famous Hallgrímskirkia. Measuring 73 metres, it's the highest church in Iceland. The side wings of the tower are said to resemble the basalt lava flows occuring in the Icelandic landscape. Up till half the 20th century there weren't any trees growing in Iceland and so they used reinforced concrete to build the church.

Binnen in deze Evangelisch-Lutherse kerk staat een indrukwekkend orgel van wel 15m. De toegang tot de kerk is gratis, maar wie naar boven wil voor een 360° uitzicht over de stad, betaalt zo'n 900 ISK (als volwassene).

De kerk is dagelijks geopend, maar:

  • is actief in gebruik, dus tenzij je een dienst wil bijwonen, plan je best wanneer je gaat

  • in de winter sluit de kerk om 17u in plaats van 21u.

Omdat uren en prijzen al eens durven variëren, check je best op voorhand de officiële website.

Inside this Evangelic-Lutheran church there's an impressive 15m organ. The entrance to the church is free, but if you want to go up the tower and get a 360° view of the city, you'll pay around 900 iSK per adult.

The church is open every day, but:

  • it's an active church, so unless you would like to attend a service, plan your visit at the right time.

  • In winter, the church closes at 5pm instead of at 9pm!

As hours and rates tend to change, I would advice you to check out their official website.

Troll.jpg

Dankzij de vriendelijke en ontspannen inwoners voelden we ons al snel thuis in Reykjavík. Zo vonden mijn twee bovenstaande Viking vrienden het geweldig om mee op de foto te gaan (waardoor ze nadien nog door een hele rij mensen gevraagd werden om te poseren :D).

It didn't take us long to feel at home in Reykjavík thanks to the locals who are all so relaxed and friendly. Take my two Viking friends up here. They were stoked to have their picture taken! (Leading to a whole line of other tourists following my example) :D

Wie we zeker niet mogen vergeten zijn onze vrienden van Lucky Records. Overweldigd door hun gigantisch aanbod bood de eigenaar ons spontaan een gratis koffie aan en verzekerde ons dat we zo lang mochten rondkijken als nodig. We besloten wat advies van hem in te winnen omtrent lokale artiesten en kregen de kans om ter plaatse verschillende CD's te beluisteren. We besloten voor zijn favoriet te gaan: Ásgeir. Of dat uiteindelijk goeie muziek was? Nee...het was FANTASTISCH! Tijdens onze roadtrip konden we er maar geen genoeg van krijgen en zelfs nu nog zetten we thuis geregeld zijn nummers op. (Kleine tip: ga voor de originele ijslandse versies).

Oh and let's not forget our friends at Lucky Records! Feeling a bit overwhelmed by the enormous choice of vinyls and CDs, we were immediately offered a coffee while given all the time in the world to look around. We asked for some advice on local artists and we were given a varied choice of CDs. After testing a few of them at the shop, we decided to trust the owner's first suggestion: Ásgeir. You want to know if we liked it? Euh...we LOVED it! We played his music over and over again during our roadtrip the next 10 days and we continue to listen to it regularly back home in Belgium. (Small tip for Ásgeir's music: go for the original, icelandic versions!)

Schrijven.jpg

Tijd om onze familie in te lichten over het geweldige Reykjavík. Geen betere plek om postkaarten te sturen dan een koffiebar. We hadden geluk en vonden nog plek bij Mokka Kaffi, de pioneer der koffiehuizen die hier de allereerste espresso machine introduceerde. Zowel de Ijslanders als de toeristen zijn zot op de koffie en gebakjes hier. Jammer genoeg is er weinig plek (take away is mogelijk). Spring sowieso binnen wanneer je in de buurt bent, want het pand dient ook als lokale kunstgallerij en verandert de kunstwerken elke 4 tot 6 weken.

Wanting to inform our family about amazing Reykjavík, we set off to our first coffee bar to write the traditional postcards. We were lucky and found ourselves a seat at Mokka Kaffi, the pioneer of coffee bars who introduced the first espresso machine in town. The great coffee and pastries are very popular with both locals and tourists. Unfortunately they don't have many seats (Consider a take away coffee!). Do pop in when you're in the neighbourhood because the shop also serves as a local art gallery and they change their wallpieces every 4 to 6 weeks.

PB180068.jpg

Onze tweede koffie die dag kwam van Kaffi Brennslan. Een schattig koffiehuis, zowel buiten als binnen met een uitgebreid aanbod en dankzij een extra verdiep meer dan genoeg plek. We ontdekten het toen we zowat alle straten en winkels van de stad afliepen op zoek naar een warme muts voor onze naderende roadtrip (ok, ik geef het toe, Bernd had de zijne zoals gepland meteen gevonden bij het ijslandse merk 66° North. De volgende 6 winkels waren nodig om voor mij de juiste muts te vinden).

Omdat een overdosis koffie niet bestaat, bezochten we ook nog de Reykjavík Roasters. Dit was veruit de meest alternatieve spot (en de favoriet van Bernd). Terwijl je op je bestelling wacht of van je koffie geniet, zie je hier hoe ze hun kwaliteitsvolle bonen roosteren. Leerrijk! (Zo leuk dat we vergaten foto's te nemen...reden genoeg om terug te gaan? :D).

Later that day we had our second coffee at Kaffi Brennslan. We came across this café racing through the main shoppingstreets to find us a warm hat for the upcoming roadtrip. (Ok, fine, Bernd found his as planned at the store of 66° North, a true Icelandic brand. The other 6 shops were all just to find me the right one.) Cosy on the outside and the inside, this café has a second seating area on the first floor. So few space problems here, and a wide range of beverages and food.

Because there's no such thing as too much coffee, we ultimately also paid a visit to the Reykjavík Roasters. This was by far the most alternative setting (and Bernds favourite place). While drinking or waiting for your coffee, you get to watch how they roast their quality beans. Quite interesting! (Sorry, we didn't take any pictures...we'll have to go back soon! :))

PB180053.jpg

Van al dat wandelen, shoppen en koffie drinken kregen we honger. Onze vrienden, die zo'n 2 maanden eerder Ijsland bezochten, hadden ons Bæjarins Beztu Pylsar aangeraden. Hier kan je de beste hotdogs van Ijsland (en misschien wel van de hele wereld) proeven. Ga op zoek naar de rood met wit gestreepte caravan. Of beter nog, daar waar je een hele rij ziet aanschuiven in de haven, daar zijn ze te vinden. Al meer dan 75 jaar serveren ze hun heerlijke worstjes. (Tip: je zal het je niet beklagen als je er 2 neemt).

Terwijl we die sappige hotdogs eraf liepen, begon de zon onder te gaan. Met een koffie in de hand (uiteraard), liepen we terug naar de oever waar we een geweldige zonsondergang bijwoonden aan het einde van een prachtige dag.

All this wandering, shopping and coffee drinking made us hungry. We got a tip from our friends who visited Iceland just two months before us. 'Go to Bæjarins Beztu Pylsar', they said, also known as THE best place in Iceland (and maybe the world?) to get a hotdog. Look for a small red and white caravan...or better, look for a bunch of people lined up near the harbour and you'll be at the right spot. For more than 75 years now, they've been serving these popular, delicious little sausages. (Take it from us, you won't regret taking 2)!

Walking off this tasty hot dog, we realised the sun was setting, so we hurried back to the waterfront (with a coffee in our hands of course), to witness a magnificent sunset at the end of a perfect day.

PB180069.jpg

Ons Hotel : 22 Hill Hotel

+ Parking voor het hotel
+ Op wandelafstand van het centrum
+ Vriendelijke bediening en propere kamers

Restaurants waar we aten :

  • Roadhouse = voor een lekkere hamburger

  • Lifandi = een winkel waar je gezonde voeding kan kopen of ter plaatse een typisch ijslandse schotel kan eten.

Our Hotel : 22 Hill Hotel

+ Parking in front of the hotel
+ Walking distance from the city centre
+ Friendly staff and a clean room

Restaurants we went to :

  • Roadhouse = for a tasty burger

  • Lifandi = a health food store were you can also eat in some typical Icelandic dishes

Liked it? Be sure to PIN it!