BlogIceland(3).jpg

ICELAND

How about a stress-free arrival at the Blue Lagoon?

Wie me kent, weet dat ik geen grote fan van de sauna, massages of een spa resort ben, maar na een vlucht en de bijhorende luchthavensleur, vond ik het wel een leuk idee om in een openlucht warmwaterbron te dobberen.

Trouwens...ik kon toch moeilijk naar Ijsland gaan en de Blue Lagoon niet bezoeken?

My friends know I prefer an outdoor activity over a spa resort, a massage or a sauna any day.
However, the idea of relaxing in an open air hot spring after an exhausting day at airports and an airplane does sound appealing, don't you think?

Besides, I couldn't go to Iceland and not visit the Blue Lagoon, right?

Blue.jpg

Denken jullie eraan de Blue Lagoon te bezoeken? Dan surf je best even naar hun website, kies je het pakket dat het beste bij jou past en koop je de tickets online.

Wij gingen voor de Standard deal. Waarom?

If you're planning on visiting the Blue Lagoon, the easiest way to proceed is to surf to their website, choose the package that fits you most and purchase your entry tickets.

We took the Standard deal. Why?

Detail.png

Bij het vergelijken van de verschillende deals waren de Premium en de Luxury formule alvast een no go voor ons. We zouden maar een paar uur tijd hebben voor sluitingstijd en die wilden we niet besteden aan een uitgebreid diner. Dan bleef er nog Standard en Comfort over. Even kijken wat Comfort meer te bieden heeft:

  • Gebruik van een handdoek: wij hadden er zelf bij, dus overbodig.

  • Algenmasker: 1 gezichtsmasker per dag is wel voldoende zeker? Sowieso zijn er verschillende emmers met Silica modder te vinden rond het water dus die gezichtsverzorging zat wel snor.

  • een eerste drankje naar keuze: als dit het enige voordeel was dat overbleef, dan zorgde het prijsverschil ervoor dat het drankje niet meer gratis was.

Zo klaar als een klontje voor ons: Standard!

Comparing the packages, we immediately ruled out the Premium and the Luxury deal. We had but a few hours before closing time and weren't going to spend it on food. That left us with the choice between Standard or Comfort. Let's have a look at what Comfort offers more:

  • Use of towel: we were bringing our own towels on the trip anyway, so not really necessary.

  • Algae Mask: we believe one facial mask a day is more than enough. We knew there were several buckets full of Silica Mud throughout the Lagoon, so we were covered in the facial treatment department.

  • 1st drink of your choice: If it came down to only this topic, the price difference made sure this drink was no longer for free!

Ok, so Standard it is! :)

KleiBernd.jpg

De toegang tot de Lagoon is beperkt en dus sporen ze de mensen aan om op voorhand online tickets te kopen. Brave burgers als wij zijn, volgden we mooi dat advies op.

Was het nodig om op voorhand online tickets te kopen in het laagseizoen?

Wij hebben niet moeten aanschuiven om binnen te geraken (lees: er stond niemand anders aan de ingang). Uiteraard moeten we hier wel even bij zeggen dat wij er pas om 17u arriveerden. Tickets zijn prijzig en de meeste mensen willen in ruil daarvoor zo lang mogelijk genieten van alles wat de Blue Lagoon te bieden heeft. Begrijpelijk!

Ook in het water was het rustig dus konden we vrij rondstappen, dobberen, genieten ...

Access to the lagoon is limited, so they urge you to pre-book online. Good citizens as we are, we followed this advice.

Was pre-booking necessary in the off season period?

We didn't have to wait in line to get in (read: there was nobody else entering at that time). However, I do want to underline the fact that we didn't arrive before 5pm, which might be the primary reason. Prices are expensive so it's understandable that people prefer to arrive earlier to spend more time at the Lagoon.

In the water itself there were of coarse still a bunch of other visitors, but this didn't bother us. There was plenty of space to move around.

PoseBernd.jpg

We hadden maar een kleine rugzak mee naar binnen genomen. De rest van onze bagage zat nog (zichtbaar) in de wagen. Niet echt onze gewoonte, maar Ijsland heeft zo'n laag criminaliteitscijfer dat we niet echt bezorgd waren.

Is er een andere optie voor de bagage?

Ja. Onderweg naar de ingang passeer je een klein gebouw waar je koffers en tassen van alle afmetingen kwijt kan. Het kost je 4€ per item dat je toevertrouwt aan het wakende oog van de verantwoordelijke daar.
Waardevolle items zoals je gsm, juwelen, portefeuille enz. kan je bij je kledij in een kleine locker stoppen in de kleedkamers.

Heb je munten nodig voor de lockers in de kleedkamer?

Nee. Bij de registratie krijg je een polsbandje met een chip in. Hiermee kan je de locker op slot doen en terug openen. Mocht het -zoals bij mij- niet vlot werken van de eerste keer, vraag dan gewoon hulp aan een vriendelijke Ijslander.

Dient dat polsbandje nog voor iets anders?

Ja! (Het kon niet altijd nee zijn ;)). Stel dat je een drankje wil bestellen aan de bar (er is er eentje in het water), dan wordt de kostprijs op de polsband geregistreerd. Betalen doe je bij het uitchecken, wanneer je de polsband terug inlevert.

We carried but a backpack filled with the essentials and left the rest of our luggage in plain sight in our rental car. Not something we would easily do, but Iceland has an extremely low crime rate.

Do you need to leave your luggage in your car?

No, you don't. Walking up to the entrance, you'll pass a small building where you can deposit suitcases and bags of all sizes. However, you will be charged 4€ per item left in the good hands of a staff member.
Precious belongings such as your phone, wallets, jewellery, etc. can be stored with your clothes in the smaller lockers at the changing rooms.

Do you need coins for the lockers in the changing rooms?

No. When you register at the main building, you receive a wristband. There's a chip inside that allows you to close and reopen your locker. Don't hesitate to ask those kind Icelanders for help if it doesn't seem to work! (I did)!

Is this wristband of any other use?

Yes! (It couldn't all be no's ;)). Say you want to get a drink from the bar (they have one in the water!), then you just charge it on your wristband. When you return it at the end of your visit, you pay what you've spent.

KleiCath.jpg

Wat de Silica modder betreft: baat het niet, dan schaadt het niet. Ik heb een vrij gevoelige huid maar kreeg er geen neveneffecten van.

Dit brengt me bij een volgend topic dat blijkbaar veel vrouwen bezighoudt:

Was mijn haar beschadigd na mijn Blue Lagoon avontuur?

Nee. Blijkbaar zijn er heel wat mensen die na hun bezoek moeite hebben hun haar terug onder controle te krijgen. Ik heb zelfs verhalen gelezen over haar dat plots volledig ros uitsloeg.
Eerlijk...ik merkte geen enkel verschil dus ladies, don't panic. De concentratie van Silicium in het water kan je haar wat stugger maken, maar er is in elke douche heerlijk zachte conditioner voorzien. Breng hiervan een stevige portie aan op je haar vooraleer je in het water gaat (zeker als je je haar regelmatig kleurt).

If the Silica Mud didn't help, then it certainly didn't hurt either. (I have quite the sensitive skin but didn't get any bad reaction).

This brings me to another issue that a lot of the women may have:

Did my hair freak me out after bathing in the Blue Lagoon?

No. Apparently a lot of people have difficulties managing their hair after they've visited the Blue Lagoon. I've even heard stories about hair turning ginger red!
Honoustly, I didn't even notice a difference, so I wouldn't worry too much. The high amount of Silica in the water can make your hair stiff, but there's conditioner available in the showers. Just apply a good amount of it on your hair before going in. (Especially if you dye your hair often)!

ToestelBernd.jpg

Foto's maken in water is riskant. We wouden dan ook onze vakantie niet grotendeels ruïneren door op onze eerste dag al ons materiaal in het water te laten vallen.

Hoe hebben wij onze beelden gemaakt in de Blue Lagoon?

Omdat we toch gebruik wouden maken van onze full frame, besloten we te investeren in een waterbestendige hoes. Met een bang hartje hebben we dat getest, maar gelukkig kwam er effectief geen water in. Echt handig was het dan weer niet.

  • Door het temperatuurverschil tussen de koude buitenlucht (zo'n 6°C) en het warme water (37°- 39°C), trad er vrij veel condensatie op. Zo werd het onmogelijk om nadien op het scherm te checken of de foto's gelukt waren.

  • Omdat er bijna geen daglicht meer was, moesten we de camera muisstil houden om de beelden scherp te krijgen. Jammer genoeg zijn mijn handen te klein om zowel op het knopje te duwen als alles op z'n plek te houden. Resultaat: heel wat bewogen foto's.

Taking pictures inside a pool is a tricky business. We didn't want to ruin our vacation by accidentally dropping a camera in the water on our first day...

How did we take our pictures at the Blue Lagoon?

Really wanting to use our full frame, we decided to invest in a waterproof case. We were hesitant at the beginning, but it really did keep the camera dry. Managing it however, wasn't as easy as we had hoped for.

  • The temperature difference between the cold air (around 6°C) and the hot water (37°C-39°C) resulted in condensation on the plastic. We could hardly see the images we were making.

  • Having (almost) no daylight left, the camera had to be held perfectly still to get sharp images. Unfortunately my hands seemed too small to push the button and hold the case at its place at the same time. Result: a lot of blurry pictures.

WazigBernd.jpg

Ik denk dat we een goeie 2 uur in het water genoten hebben. Nadien was het tijd om naar ons hotel in Reykjavík te rijden. (Lees: 24 uur in Reykjavík)

Is een avondbezoek aan de Blue Lagoon een goed idee?

Ja. Een late start betekende dat er niet te veel volk was. Ik weet natuurlijk niet wat jij ontspannend vindt, maar voor mij is dat zeker niet geplet worden tussen te veel volk.

Het enige nadeel is dat je dan de mooie blauwe kleur - waar iedereen zo verzot op is - niet meer ziet (hoewel het water eigenlijk wit is. Het blauw ontstaat doordat de witte Silica modder het zonlicht reflecteert).

Een beetje afwegen dus wat voor jou het belangrijkste is. Wij vonden het al bij al een toffe ervaring en zouden best nog een keer terug willen gaan. Misschien heel vroeg dan, zodat we wel het blauw hebben, maar toch ook nog niet te veel volk.

I think we were in the water for a good 2 hours when we decided to head off and drive up to our hotel in Reykjavík. (Read: Get to dig Reykjavík in 24h!)

Is visiting the Blue Lagoon at night a good idea?

Yes. Our late arrival resulted in les fellow visitors. I don't know what's relaxing to you, but being squished by other people sure doesn't make me zen!

However, everyone falls in love with the blue coloured water of the Lagoon. Only...by night, there's no more blue! (Ok, even by day it's actually white water. The blue colour is just the white Silica reflecting the sunlight).

So, very happy with the experience, but we wouldn't mind going back as early birds.

Lagoon.jpg

Liked it? Be sure to PIN it!