BlogIceland(3).jpg

ICELAND

Magical iceland...our favourite spot so far!

Het is bijna niet te geloven dat het al meer dan een jaar geleden is dat we in Ijsland waren.

Er gaat denk ik geen maand voorbij of er worden wel herinneringen opgehaald of een zucht van verlangen geslaakt om terug te keren.

Onze eerste keer bezochten we vooral het zuiden. Volgende keer hopen we de highlands te verkennen en de volledige ringroad, inclusief alles wat we al gezien hebben. Onze absolute favoriet om opnieuw te bezoeken, is Jökulsárlón.

It has been more than a year since we visited Iceland but it still feels as if it was yesterday.

I don't think there's ever a month that goes by without one of us bringing up some memories or expressing the desire to go back.

On our first trip, we visited most of the southern part. Next time we hope to explore the highlands and the entire ringroad, including everything we already saw that first time. And if there's one place that we really want to revisit, it's Jökulsárlón.

Joc1.jpg

Jökulsárlón is een gletsjermeer dat ontstaan is door de veranderingen van de  Vatnajökull, Europa's grootste gletsjer, en zijn smeltende ijsarmen, de Breiðamerkurjökull gletsjer.

Vroeger reikten deze gletsjers helemaal tot de Atlantische oceaan. Sinds 1940 zijn ze langzaam beginnen smelten door de temperatuurstijging. Hierdoor worden ze steeds kleiner en laten ze diepe kloven na die zich vullen met gesmolten water en gigantische blokken ijs. Jökulsárlón betekent dan ook letterlijk gletsjermeer.

Jökulsárlón is a glacier lake created by the movements of Vatnajökull, Europe's largest glacier, and its retreating ice tongue, the Breiðamerkurjökull glacier.

Initially, these glaciers reached all the way down to the Atlantic Ocean. Then, in the 1940's, they slowly started to melt due to higher temperatures, causing them to retreat further inland. Doing so, they created deep gorges, filled with melted water and big chunks of ice. Jökulsárlón (literally meaning 'glacial river lagoon') was born.

Het is niet moeilijk er te geraken. De Highway 1 loopt er langs en je overbrugt letterlijk het punt waar het meer in de Atlantische Oceaan uitmondt. Je kan het niet missen.

We vingen een eerste glimp op onderweg naar onze ijsgrot excursie (lees 'Visiting an ice cave!' ). Omdat het er zo mooi uitzag, besloten we er diezelfde avond, na ons avontuur, nog langs te gaan.

We kwamen net op tijd voor een fel paarse zonsondergang. Nu moesten we kiezen: het meer fotograferen of het strand waar de afgedreven ijsblokken terug aanspoelen. Ik koos voor het strand...

Visiting the lagoon is easy. The route 1 Highway between Höfn and Skaftafell literally bridges the point where Jökulsárlón merges into the Atlantic Ocean. You can't miss it.

We got our first glimpse when we were driving up to an ice cave (read 'Visiting an ice cave!'). It looked so beautiful that we decided to head back there that same evening, after the excursion.

We got there just in time for the sunset to paint the sky bright purple. We had to choose between photographing the sunset at either the lake or the beach, where the drifting ice cubes wash ashore. I picked the beach...

Joc3.jpg
Joc4.jpg

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het de juiste keuze was...

and I still believe I made the right choice...

Joc5.jpg

Ik weet nog dat ik het een vreemde combinatie vond, gigantische brokken ijs op een strand.

I remember thinking it was a pretty crazy sight, those huge ice blocks lying there on a beach. 

Tot ik een paar man in een duikerspak zag. Ze raapten hun surfbord op en wandelden richting de Atlantische Oceaan. Plots leek een strand vol ijs niet meer zo vreemd.

That was until I saw a few men in a wetsuit. They picked up their surfboards and marched right up to the Atlantic. Compared to that, the icy beach suddenly didn't seem that crazy anymore.

Terwijl zij in het water zaten (en ongetwijfeld zelf bijna in een ijsblok veranderden), raakte ik volledig gefascineerd door de magische zonsondergang in Ijsland.

While they were out there on the water (freezing their butt off no doubt), I got mesmerized by the magical sunset Iceland decided to show us.

PB210121.jpg
PB210245.jpg

Postkaart materiaal...toch?

Postcard worthy wouldn't you say?

PB210203.jpg
Joc13.jpg

De volgende dag keerden we terug voor deel 2: het beruchte meer vol ijsschotsen.


Alleen is elke vierkante centimeter van Ijsland zo mooi dat we onderweg nog een aantal keer onvoorzien moesten stoppen voor foto's.

We returned the next day to admire the other amazing part: the famous lake full of icebergs.

But Iceland being Iceland...we just had to make some unforeseen stops on the way and take pictures!

Joc14.jpg
Joc15.jpg

Bijvoorbeeld aan Breiðárlón. Ondertussen was de zon al op en belichtte ze vurig de bergen in de achtergrond.

For example at the Breiðárlón. The sun was now up, setting the mountains in the background on fire.

Joc16.jpg

Maar waar wij nog het meest van genoten was het feit dat we daar meer dan een uur lang niemand anders tegenkwamen en konden genieten van de stilte, het uitzicht, het ijs, de koude, ... ;)

But do you know what the best part was? For more than an hour, we were the only two people there....enjoying the silence, the view, the ice, the cold, ... ;)

Toen arriveerden er plots twee vrouwen. Een met een fototoestel en de andere met een grote witte doos op haar rug. We keken toe hoe ze die doos uitvouwden en in een kajak veranderden. Dat was de eerste keer dat we een opvouwbare kajak zagen. Nieuwsgierig als we zijn, zochten we het online op en leerden we dat het een Oru kayak is.

Then suddenly these two women arrived. One with a camera and the other with a large white box on her back. We watched them unfold the box and turn it into...a kayak! We had never seen a folding kayak before. Curious as always, we looked it up and found out it's an Oru kayak.

JOc18.jpg

Ze kwam vrij snel weer uit het water. Ik denk dat ze er langer over gedaan heeft de kajak op te stellen dan dat ze er effectief ingezeten heeft. Maar wij klagen niet, want dankzij deze dappere dame hebben wij een aantal leuke foto's!

She didn't stay in the water very long...I think she spent more time getting the kayak ready than actually paddling. But hey, who are we to judge! After all, we got some nice shots thanks to this brave lady.

Joc19.jpg

Toen ze uit het water kwam, besloten wij dat het tijd was om naar Jökulsárlón door te rijden. We observeerden er de kleine stukken ijs die door de stroming langzaam worden voortgestuwd en zo een subtiele, maar constante verandering in het landschap aanbrengen. De perfecte plek voor een timelapse. Je kan deze bekijken in ons Ijsland filmpje dat Bernd maakte.

Once she got out of the water, we decided it was time for us to head over to Jökulsárlón. We observed the small pieces of ice that get picked up by the current, float by slowly and create a constant subtle change to the scenery. The perfect spot for a time lapse. You can check out the effect in the Iceland movie that Bernd made from our trip.

Joc20.jpg
PB220388.jpg
Joc22.jpg

Het is er rustig en sereen en toch zit het er tegelijkertijd vol leven in de vorm van allerlei diersoorten. Zo is er heel wat vis die van de vloed gebruik maken om tot in het meer te zwemmen. Er opnieuw uit geraken is moeilijker. Als ze er al in slagen om de vogels te ontwijken die langs het wateroppervlak scheren (zag je ze op de 2e foto?), dan zijn daar ook nog de zeehonden.

Although it really is a quiet and serene environment, there is also a lot of activity going on. Animal activity that is. For example, there's a lot of fish that, with the tide, swim up to the lake. Getting out is a bit tougher though. If they succeed to dodge the birds who swoop the surface (did you notice them on the second picture?), then they still have to make it passed the seals. 

PB220417.jpg

Om de paar seconden zie je hun kopje ergens opduiken. Dan kijken ze in het rond en net wanneer jij je zoom en focus klaar hebt, verdwijnen ze weer onder water, om 5 minuten later ergens anders weer op te duiken. Ze maken er een soort verstoppertje van om ze te kunnen fotograferen...maar uiteindelijk is het ons gelukt!

Every other minute you see their little heads surface somewhere. They look around and when you finally got your zoom and focus right, they disappear under water. All to surface again about 5 minutes later at a different spot. They sure know how to turn it into a challenging game of hide and seek. But in the end, we won...

JOc24.jpg

Er was geduld voor nodig. Op één van de boottochten op het meer zou het misschien gemakkelijker zijn, maar die varen alleen in de zomer uit.

Although it involved a lot of patience! It might have been easier on one of the boatrides they offer on the lake. But these are only organised during summer.

Joc25.jpg

Jökulsárlón is één van Ijslands hoogtepunten. Gelukkig hebben de Ijslanders veel respect voor hun land en hun natuur. Je zal hier geen vijf sterren restaurant of een luxe hotel naast het meer aantreffen. Ze houden de faciliteiten voor toeristen zo beperkt en kleinschalig mogelijk (wat wij geweldig vinden).

In de gezellige houten huisjes op de parking kan je wel een lekkere koffie of een hete kom soep krijgen. Schattig en comfortabel inclusief een souvenirshop. Wij kochten er een leuke postkaart die nu vooraan in ons fotoalbum plakt.

Jökulsárlón is one of Icelands true highlights. Luckily the Icelanders have a lot of respect for their country and its nature. Therefore they keep the human interferance and facilities at each tourist location very small (we love them for it). You won't find a fancy hotel, nor a five star restaurant right next to the lake.

You can however get a nice cup of coffee (which we did of course) or some hot soup at the cute wooden cabins down at the parking lot. Cosy and comfy with a small gift shop inside. We bought a lovely postcard there that ended up on the front page of our photoalbum!

Joc26.jpg

We hadden niet genoeg tijd om hier langer te blijven, maar het is zeker een plek die we opnieuw willen bezoeken zodra we de kans krijgen!

We didn't have the time to spend more days at Jökulsárlón, but it's definitely a place that we will revisit the first chance we get!

PB220447.jpg

Liked it? Be sure to PIN it!