BlogIceland(1).jpg

NAMIBIA

Get blown away at Lüderitz.

Alvorens van Sossusvlei naar de Fish River Canyon te rijden, brachten we een aantal dagen door in Lüderitz.

Tijdens de rit daarnaartoe gingen we van de drukkende afrikaanse zinderende hitte naar stevige rukwinden die het zand over de baan bliezen. Het leek ons allemaal nog mee te vallen tot we aankwamen op onze bestemming en onze gastvrouw duidelijk maakte dat ze zo blij was dat we er veilig geraakt waren! De zandtapijten die over de baan leken te zweven zullen dan toch niet zo normaal geweest zijn.

On our way from Sossusvlei to the Fish River Canyon, we spent a few days in the small town of Lüderitz.

Driving up there, we went from the calm, hot african weather to strong gusts of wind, blowing the sand across the road. We didn't think it was too serious at the time, but when we arrived at our guesthouse, the owner's first reaction was: 'Oh my god, I'm so glad you guys arrived here safely!' It made us believe that the streams of sand blanketing the road, were less normal than we thought after all.

B01.jpg

Maar goed, hier waren we dan veilig en wel bij Haus Sandrose, ons kleurrijk onderkomen voor de komende twee nachten. Hoewel Namibië heel veilig is om in te reizen, kregen we het advies op te letten in de steden. We vroegen onze gastvrouw dus maar wat wel en niet ok was. Ze verzekerde ons dat het hier even veilig was als in elke stad waar je niet 's nachts gaat ronddwalen in donkere straatjes of waardevolle spullen zichtbaar achterlaat in je auto (mooie schoenen en kleding inclusief). Kampeergerief zou hier niet snel gestolen worden volgens haar. De meeste mensen van Namibië begrijpen niet waarom iemand in een tent zou willen slapen als je je een bed kan permitteren...

But here we were, safe and sound at Haus Sandrose, our colorful stay for the upcoming two nights. Although Namibia is quite a safe country to travel through, we were advised to be careful in the towns, so we asked our hosts right away about the do's and dont's. They assured us it was as safe as any other city as long as you don't go wandering off alone in dark alleys at night and where you don't leave valuables visible in your car (including nice shoes and clothing). Camping gear on the other hand wasn't likely to get stolen, they said, because most of the namibian people don't understand why anyone would want to sleep in a tent when you can afford a bed...

B02.jpg

Dus versleurden we alles van de wagen naar onze ruime kamer en ...genoten toen van onze eerste goeie wifi verbinding in Namibië! Ideaal om een aantal foto's te uploaden en een berichtje naar het thuisfront te sturen.

De uitbaters van ons hotel raadden ons Diaz coffee shop aan voor het avondeten (op wandelafstand van de guesthouse).

So we hauled all of our stuff from the car to our spacious room and then... enjoyed our first good wifi connection in Namibia! Ideal to upload some pictures and say hi to family and friends.

To dine, our hosts suggested Diaz coffee shop, a short walk from the guesthouse.

B03.jpg

Het is een klein restaurant dat bestaat uit twee zitruimtes. Links heb je de oester en wijnbar. De banken zijn gemaakt uit oude oranje boeien en overal hangen er netten en liggen er schelpen. De perfecte locatie voor een heerlijke maaltijd van oesters, octopus en kreeft.

It's a small restaurant divided in two sitting areas. On the left you have the oyster and winebar. The benches here are made out of old orange buoys and there are fishnets and shells everywhere. The perfect setting for a delicious oysters, squid and lobster meal.

B04.png

De tweede avond (ja, we gingen terug ;)), zaten we aan de rechterkant die meer op een cafetaria lijkt. Minder gezellig, maar hetzelfde lekkere eten. Het is er niet groot, dus reserveren is aangeraden. De keuken sluit om 21u en hoewel ze heel flexibel zijn, is het toch beter tijdig een warme maaltijd te bestellen. Wij werden zo'n 5 keer in complete duisternis gehuld (gesprongen zekering) omdat ze een paar laatkomers nog uit de nood wilden helpen met hun bestelling.

The second night (oh yes, we returned ;)), we ended up at the right side which feels more like an old cafeteria. Less cosy, but the same good food. Knowing it's a rather small restaurant, I would advise to make a reservation. The kitchen closes at 9pm and although they are friendly enough to be flexible around that hour, we wouldn't advise a last minute order for a hot meal. We found ourselves in the dark about 5 times (blown fuse) while they were trying to get some late night customers their order.

B05.jpg

Hoewel de wind er die eerste ochtend iets minder was, bleef het toch stevig waaien. We besloten het stadje te gaan verkennen.

Although the wind was down a little bit the next morning, it was still rather strong. We decided to hurry out and explore the town a little bit.

B06.jpg

Eerste halte: Shark Island. Dit is naast een mooi uitzichtpunt ook een campsite. We wouden hier zelfs reserveren, maar nadat we een paar reviews hadden gelezen over de extreme wind hier, besloten we voor de veilige optie van Haus Sandrose te gaan. Zonder twijfel de juiste keuze. Ik had hier geen oog dichtgedaan.

Our first stop was Shark Island. In addition to being a lovely viewpoint, this is also a campsite. We actually wanted to camp here at first, but after reading a few reviews about the extreme winds, we decided to play it safe and go for Haus Sandrose. Definitely the right choice. I don't think I would have been able to sleep there.

B07.jpg

Jammer wel, want dit is één van de mooiste campinglocaties die we al gezien hebben!

A pitty though, because locationwise, this is probably one of the most beautiful campsites I've ever seen!

B08.jpg

Terwijl we terug naar het centrum liepen, werd het ons duidelijk hoe verlaten de stad wel niet was. We wisten wel dat dit niet de meest populaire stad van Namibië was, maar zo leeg hadden we het nu ook niet verwacht...zeker niet in het weekend.

Ondertussen was het alweer harder gaan waaien (overdag neemt de wind toe) en door de koude kregen we zin in koffie (een beetje een traditie als we in een stad zijn). Dankzij de goeie wifi had Bernd al het charmante Garden Café teruggevonden dat, in tegenstelling tot de meeste horecazaken, open was. We dachten er een koffie te nemen en misschien een snelle hap, maar bleven er uiteindelijk enkele uren plakken!

Heading back to the center, it struck us how deserted the town was. We knew it wasn't the most popular namibian city, but we didn't expect it to be so empty...especially not during the weekend.

By then, the wind had gotten stronger again (it builds up during the day) and the cold had us longing for a coffee (somewhat of a 'city' tradition for us as well). Thanks to our Wifi session, Bernd had found this lovely Garden Café that, in contrast to most of the shops in town, was open for visitors. We entered thinking we would have a coffee and maybe grab a small, quick bite, but ended up staying there several hours!

B09.jpg

De hoge muren en de bomen rond hun tuintje blokkeren de wind en zorgen ervoor dat je daar in een oase van rust kan genieten van hun bloemen, kruiden en witte houten meubeltjes. Voeg er nog wat zon aan toe, huisgemaakte rooibos thee met citroen en een latte en dan begrijp je wel waarom wij geen haast hadden om te vertrekken.

The high walls and trees surrounding the property act as a windshield, turning their garden into this little peaceful oasis full of flowers, herbs, and white-wood furnishings. Add some sunshine, some amazing home made lemon rooibos tea and a latte to that and you can see why we weren't in a rush to get out of there.

B10.jpg

Ons druk reisschema laat niet vaak een halve dag luieren toe, maar zodra we hier een plekje gevonden hadden, wilden we gewoon genieten van de zon en alles hier absorberen (inclusief de quiche, een broodje en een bijzonder vrijgevig stuk van hun huisgemaakte cake) ;).

Our busy travel schedule doesn't often leave room to chill out half a day, but as soon as we sat down in this garden, we felt so relaxed we just wanted to enjoy the sun and take it all in (including the quiche, a sandwich and some very generous slices of their homemade cake). ;).

Ze hebben ook nog een schildpad rondlopen die hun gras kort houdt en een volledige badkamer die fungeert als toilet. De eigenares vertelde me dat dit huis vroeger een B&B was en dat de badkamer bij de kamer hoorde met de tuin. Ze besloten de badkamer zo te laten omdat een gigantische toiletruimte handig is voor mensen met kinderen.

They have a nice turtle, maintaining their lawn and an entire bathroom as a lavatory. The owner explained to me that this house used to be a B&B and the bathroom belonged to the room with the garden. They decided not to change it, as a 'huge lavatory' is convenient for people with small children.

B13.jpg

Binnen hebben ze overal gezellige hoekjes gemaakt en hoewel ze dat fantastisch aangepakt hebben, kan niets uiteraard hun geweldige tuin overtreffen...

They did a wonderful job turning their inside spaces into extremely cosy corners too! But of course nothing can top their amazing garden...

B14.jpg

Na onze lange pauze gingen we verder met verkennen en botsten we op het prachtige Goerke House aan Diamond Hill. Dit is waarschijnlijk het meest prominente landgoed hier waarin je meteen de Duitse invloed van dit kuststadje kan zien.

After our long pause, we finally continued our stroll around the city and turned up at the beautiful Goerke House up on Diamond Hill. This is probably the most prominent estate showing off the German roots of this small coastal city.

B15.jpg

De eerste eigenaar van dit huis (Mr Goerke) heeft er maar twee jaar verbleven hebben alvorens terug te keren naar Duitsland. Z'n vrouw zou er niet graag gewoond hebben. Nadien behoorde het huis afwisselend toe aan de Consolidated Diamond Mines en de overheid. In 1975 werd deze villa een nationaal monument dat opengesteld werd aan het grote publiek.

Bezoekuren zijn wel heel gelimiteerd: maandag tot vrijdag van 14u tot 16u en zaterdag en zondag van 16u tot 17u. Voor 2,5€ mag je dan zo lang je wil de recent gerenoveerde villa verkennen.

The house's first owner (Mr Goerke) only lived there for about two years before going back to Germany. It's said his wife didn't like living there. After that, the property's ownership varied over the years between the Consolidated Diamond Mines and the government. In 1975, this villa became a national monument open to visitors.

The visiting hours, mind you, are very limited: Monday to Friday between 14:00 and 16:00 and Saturdays and Sundays from 16:00 till 17:00. For 2,5€ you can spend as much time as you like inside the recently renovated villa.

We werden verwelkomd door een jonge Namibiër die flink de geschiedenis van het landgoed van buiten had geleerd. Lichtjes nerveus vertelde hij ons over de constructie, de verschillende eigenaren en het huidige gebruik. We moesten moeite doen ons gezicht in de plooi te houden, want het was alsof hij een spreekbeurt op school gaf die wij moesten evalueren. Misschien niet de beste gids ooit, maar zeker wel de schattigste!

We were welcomed by a young Namibian who had clearly memorized the history of the estate. A bit nervous, he informed us about the construction of the house, the different ownerships and the current use. It was hard to keep a straight face, because it really felt as if he was giving a speech at school and we were there to evaluate him. Maybe not the best guiding performance ever, but it was by far the cutest one!

PA300397.jpg

Het prestige van weleer zweeft hier nog rond, maar toch verschoten we toen we vernamen dat ze hier nog steeds VIP's uit de diamantsector in huisvesten. Euh...ik ben helemaal pro authentieke charme, maar niet als dat betekent dat je in stoffige bedden moet slapen...

Although we could definitely see the prestige it must have had in the past, we were surprised to learn that they are still accommodating diamond sector related VIP's in there...Don't get me wrong, I'm all for authentic charm, but not if it means sleeping in dusty beds...

B18.jpg

Wij gingen liever terug naar Haus Sandrose! Nog één nacht alvorens naar de Fish River Canyon af te zakken (Lees: Wat je moet weten over de Fish River Canyon).

Back to House Sandrose it was for us...one last night before heading off to the Fish River Canyon (Read: Things you need to know about the Fish River Canyon).

B19.jpg

Het was een kort en winderig verblijf in Lüderitz. Ons bezoek aan Kolmanskop de volgende ochtend (lees hier) zou bepalen of de lange rit hiernaartoe  de moeite was of niet...want tenzij je een Duitse architectuur fanaat bent, valt er niet zo heel veel te doen/zien hier (opnieuw, vooral tijdens de weekends).

! Deze blogpost werd op geen enkele manier gesponsord. Dit zijn volledig onze eigen meningen!

It was a short and windy stay at Lüderitz. Our visit to Kolmanskop the next morning (read here) would determine if we drove all the way down here for a good reason or... not... because unless you're a German architecture fanatic, there's not all that much to see/do here (again, especially during the weekends).

! Please note this wasn't in any way a sponsored blogpost. All opinions are my own!

LIKED IT? PIN IT!