BlogIceland(1).jpg

NAMIBIA

What defines a forest in Namibia?

Hoe plannen jullie je reis? Zoek je alles op over de bevolking, hun gewoontes en wat je maar kan vinden van het land? Zijn het die sprookjesachtige instagram foto's die de basis vormen van jouw op maat gemaakte reisplanning? Of ga jij net andersom te werk en heb je een vaag beeld en een 'we zullen het wel zien als het zover is' mentaliteit?

Ik ken mensen die op voorhand niets willen zien van wat hen te wachten staat op reis. Ze willen het origineel eerst met eigen ogen zien, om niet beïnvloed te worden (positief of negatief).

Dat klinkt logisch en ik denk dat daar zeker een aantal voordelen aan verbonden zijn, maar... als je tijd beperkt is - wat vaak het geval is op vakantie waar zoveel te ontdekken valt in een aantal weken - wil je zoveel mogelijk de 'hadden we dat geweten' situaties vermijden! Iets wat wij ondervonden bij Quiver Tree Forest en Giant's playground in Namibië...

How do you plan your travels? Do you look up everything there is to know about the country, the people and their habits? Do those epic instragram snaps serve as the foundation of your custom made road itinerary? Or do you prefer the opposite and do you just put together a rough plan backed up by a 'we'll see it when we get there' mentality?

I know of some people who see pictures as spoilers. They want to lay eyes on the original as a first impression before others can influence it (good or bad).
 

A nice principle, if you ask me, with certain advantages to it, but ... if you're on a tight schedule - which is often the case on holiday with plenty to see and only a few weeks of time - you want to avoid the 'if only we knew' situations! Which is exactly what happened to us at Quiver Tree Forest and Giant's playground in Namibia...

B01.jpg

We hadden ondertussen al gewandeld door het droge landschap van Namibië (in het Naukluft park), eindeloze duinen beklommen in de woestijn (in Sossusvlei), door een verlaten goudzoekersdorpje geslenterd (in Kolmanskop) en de tweede grootste canyon ter wereld bewonderd (de Fish River Canyon). Het Quiver Tree bos leek de perfecte aanvulling van deze gevarieerde activiteitenlijst.

So far we had hiked the dry namibian landscape (at the Naukluft park), climbed endless dunes in the desert (at Sossusvlei), wandered through a historic, abandoned town (at Kolmanskop) and admired the second largest canyon in the world (the Fish River Canyon). Exploring the Quiver Tree Forest sounded like the perfect extension to a varied activity list!

B02.jpg

Met Giant's playground om de hoek, leek dat een perfect berekend plan dus toen we aan de camping arriveerden (naast het bos), reserveerden we meteen 3 nachten. (De Quiver Tree camping is eveneens de plaats waar je je toegansticket tot het bos regelt).

With Giant's playground right around the corner, we thought we had it all figured out, so when we arrived to the campground (next to the forest), we immediately booked 3 nights. (The Quiver Tree campground is also the spot where you pay the entrance fee to the forest).

B03.jpg

Het plan dat wij in gedachten hadden, gaf ons minstens een halve dag de tijd om Giant's Playground te verkennen en 1 à 2 dagen om de beste spots in het bos te ontdekken voor een zonsondergang shoot, honderden foto's van de Quiver trees te nemen en alles wat spontaan op ons pad zou komen (wilde dieren?).

According to the schedule in our minds, we could spend at least half a day at Giant's playground and still have 1 to 2 days to do some location scouting in the forest, find the best sunset spot, photograph hundreds of Quiver Trees and whatever surprises they would swing our way (wildlife?).

B04.jpg

In realiteit hadden we Giant's Playground na 1,5u gezien...

In reality, it took us but 1,5h to get around Giant's playground...

B05.jpg

...en geloof mij, we hebben ons best gedaan het zo lang mogelijk te rekken!

... and believe me, we did our best to stretch it!

B06.jpg

Meer tijd in het bos dan?

Hier hadden we dus graag wat beter huiswerk verricht, want als wij over een bos spreken, dan hebben we het over honderden bomen, dicht op elkaar gepakt.

More time in the forest then?

Well here's the part where we really wish we had done our homework on this particular place. You see, when we think of a forest, we think of hundreds of trees densely packed together.

B07.jpg

Wat we zagen waren zo'n 250 weid verspreide bomen in een rotsige omgeving.

Geen symbolen die een wandeling aangeven...je gaat en staat waar je kan en na 1u ofzo, ben je terug bij de auto.

What we saw, were about 250 scattered trees in a rocky terrain.

There were no trail signs to follow...you just walk where you can and after about 1h you'll be back at your car.

B08.jpg

Blijkbaar is de Quiver Tree (of Kokerboom) een solitair groeiende soort. Omdat er hier statistisch gezien een groot aantal bomen groeit op een beperkt stuk land (naar afrikaanse normen), werd dit gebied nabij Keetmanshoop in 1955 uitgeroepen tot een nationaal monument en kreeg het de naam Quiver Tree bos.

Perceptie is duidelijk subjectief...wij zouden eerder voor tuin in plaats van bos...(is dat grof?).

Turns out the Quiver Tree (or Kokerboom) usually grows very solitary. Because of the statistically large number on a restricted piece of land (according to african standards), this area close to Keetmanshoop became a national monument in 1955 under the name of Quiver Tree Forest.

Perception is clearly subjective...personally we would have gone for garden instead of forest...(is that harsh?).

B09.jpg

En zo kwamen we bij ons 'hadden we het maar geweten' moment...gevolgd door tientallen mogelijke variaties op onze reisplanning. (bv: We hadden een dag langer in Sossusvlei moeten blijven!).

Nu ja, als als als ... dit veranderde niets aan het feit dat we niet echt iets om handen hadden hier (maar ook onze reservatie niet wilden annuleren).

Wat we hier dan nog gedaan hebben? We hebben een half dagje aan het zwembad gelegen en wat gelezen en bijgeschreven. Het leek ons ook een leuk idee om de wevervogels te fotograferen terwijl ze in en uit hun nest vlogen dat zich in de Quiver Trees bevindt. Dat bleek niet zo makkelijk te zijn en heeft ons wel wat tijd gekost!

And so we arrived at our 'If only we knew' moment ... followed by a dozen imaginary changes to our roadbook. (For example: we should have stayed an extra day at Sossusvlei!).

But this wasn't gonna change the fact that we had too much time on our hands here (and didn't feel like canceling our camping reservation either).

So what more did we do here? Well, we spent at least half a day by the pool, catching up on some writing and reading.  We also thought it would be nice capturing the sociable weaver birds flying in and out of their nests high up in the Quiver Trees. That turned out to be a real challenge and quickly became a time consuming activity!

B10.jpg

We hebben heel wat gezellige BBQ momenten beleefd...

We had a lot of BBQ quality time...

B11.jpg

...bijgeleerd over de redding van de cheetahs op het domein en gezien hoe ze eten kregen.

...learned all about the rescued cheetahs of the property and saw them getting fed.

B12.jpg

En uiteraard een prachtige zonsondergang meegemaakt (en gefotografeerd).

And of course we also enjoyed (and shot) a really nice sunset.

B13.jpg

Quiver Tree Forest is volgens ons zeker een bezoek waard. Het is de perfecte plek om te overnachten als je helemaal van noord naar zuid (of omgekeerd) gaat.

We definitely think the Quiver Tree Forest is worth a visit. If you're driving those long distances from north to south (or the other way around), it's a perfect stop over spot to spend the night.

B15.jpg

Maak er alleen geen gigantische omweg voor (we hebben nog een aantal Kokerbomen gezien op andere plaatsen in Namibië). De camping is groot dus je hoeft ook niet te lang op voorhand te reserveren (tenzij je het daar benauwd van krijgt, dan kan je de eigenaren een aantal dagen op voorhand contacteren om te zien of er plaats is.

Just don't make a huge detour for it (we have seen individual Quiver Trees at a few other places in Namibia). And it's a fairly large campsite, so no need to book in advance (but if this scares you, you can always contact the owners online to check availability a few days prior to your arrival).

B14.jpg

LIKED IT? PIN IT!