Hi.

Welcome to my blog. Sit back, relax, enjoy... and then... go out and follow your dreams!

24 uur in Reykjavík!

24 uur in Reykjavík!

Om één of andere reden dacht ik altijd dat Ijsland heel ver weg lag. Blijkt dat Reykjavík, de hoofdstad van Ijsland, maar 3u vliegen is vanuit Brussel. Dat betekent dat we er zelfs voor een weekendje naartoe kunnen...geweldig!

Met maar 24u de tijd om de stad te ontdekken, besloten we de tijdrovende culturele bezoekjes zoals musea en gallerijen aan ons te laten voorbijgaan. In plaats daarvan doken we meteen de straten in om de echte ijslandse sfeer op te snuiven.

PB180029.jpg

Onze eerste stop was het standbeeld dat je op de foto hierboven ziet. Het heet 'The Sun Voyager' en werd gemaakt door Jón Gunnar Árnason. Wat representeert het volgens jullie? Wij waren er zo van overtuigd dat het een Viking boot was, dat we niet konden begrijpen dat een vrouw luid verkondigde dat het volgens haar een visgraat was (en ik dacht dat ik al veel fantasie had). Blijkt dat we beiden fout zaten want he symboliseert een droomboot die een ode brengt aan de zon.

DSC_2172.jpg

Van daaruit wandelden we naar de befaamde Hallgrímskirkia. Met haar 73 meter is het de hoogste kerk van Ijsland. De zijvleugels beelden basalten lavastromen uit zoals je die hier in het ijslandse landschap tegenkomt. De reden dat de kerk uit gewapende beton bestaat en niet uit hout is omdat er pas vanaf de 2e helft van de 20e eeuw bomen groeien in Ijsland.

Binnen in deze Evangelisch-Lutherse kerk staat een indrukwekkend orgel van wel 15m. De toegang tot de kerk is gratis, maar wie naar boven wil voor een 360° uitzicht over de stad, betaalt zo'n 900 ISK (als volwassene).

De kerk is dagelijks geopend, maar:

  • is actief in gebruik, dus tenzij je een dienst wil bijwonen, plan je best wanneer je gaat
  • in de winter sluit de kerk om 17u in plaats van 21u.

Omdat uren en prijzen al eens durven variëren, check je best op voorhand de officiële website.

Troll.jpg

Dankzij de vriendelijke en ontspannen inwoners voelden we ons al snel thuis in Reykjavík. Zo vonden mijn twee bovenstaande Viking vrienden het geweldig om mee op de foto te gaan (waardoor ze nadien nog door een hele rij mensen gevraagd werden om te poseren :D).

PB180008.jpg

Wie we zeker niet mogen vergeten zijn onze vrienden van Lucky Records. Overweldigd door hun gigantisch aanbod bood de eigenaar ons spontaan een gratis koffie aan en verzekerde ons dat we zo lang mochten rondkijken als nodig. We besloten wat advies van hem in te winnen omtrent lokale artiesten en kregen de kans om ter plaatse verschillende CD's te beluisteren. We besloten voor zijn favoriet te gaan: Ásgeir. Of dat uiteindelijk goeie muziek was? Nee...het was FANTASTISCH! Tijdens onze roadtrip konden we er maar geen genoeg van krijgen en zelfs nu nog zetten we thuis geregeld zijn nummers op. (Kleine tip: ga voor de originele ijslandse versies).

Schrijven.jpg

Tijd om onze familie in te lichten over het geweldige Reykjavík. Geen betere plek om postkaarten te sturen dan een koffiebar. We hadden geluk en vonden nog plek bij Mokka Kaffi, de pioneer der koffiehuizen die hier de allereerste espresso machine introduceerde. Zowel de Ijslanders als de toeristen zijn zot op de koffie en gebakjes hier. Jammer genoeg is er weinig plek (take away is mogelijk). Spring sowieso binnen wanneer je in de buurt bent, want het pand dient ook als lokale kunstgallerij en verandert de kunstwerken elke 4 tot 6 weken.

PB180068.jpg

Onze tweede koffie die dag kwam van Kaffi Brennslan. Een schattig koffiehuis, zowel buiten als binnen met een uitgebreid aanbod en dankzij een extra verdiep meer dan genoeg plek. We ontdekten het toen we zowat alle straten en winkels van de stad afliepen op zoek naar een warme muts voor onze naderende roadtrip (ok, ik geef het toe, Bernd had de zijne zoals gepland meteen gevonden bij het ijslandse merk 66° North. De volgende 6 winkels waren nodig om voor mij de juiste muts te vinden).

Omdat een overdosis koffie niet bestaat, bezochten we ook nog de Reykjavík Roasters. Dit was veruit de meest alternatieve spot (en de favoriet van Bernd). Terwijl je op je bestelling wacht of van je koffie geniet, zie je hier hoe ze hun kwaliteitsvolle bonen roosteren. Leerrijk! (Zo leuk dat we vergaten foto's te nemen...reden genoeg om terug te gaan? :D).

PB180053.jpg

Van al dat wandelen, shoppen en koffie drinken kregen we honger. Onze vrienden, die zo'n 2 maanden eerder Ijsland bezochten, hadden ons Bæjarins Beztu Pylsar aangeraden. Hier kan je de beste hotdogs van Ijsland (en misschien wel van de hele wereld) proeven. Ga op zoek naar de rood met wit gestreepte caravan. Of beter nog, daar waar je een hele rij ziet aanschuiven in de haven, daar zijn ze te vinden. Al meer dan 75 jaar serveren ze hun heerlijke worstjes. (Tip: je zal het je niet beklagen als je er 2 neemt).

Terwijl we die sappige hotdogs eraf liepen, begon de zon onder te gaan. Met een koffie in de hand (uiteraard), liepen we terug naar de oever waar we een geweldige zonsondergang bijwoonden aan het einde van een prachtige dag.

PB180069.jpg

Ons Hotel : 22 Hill Hotel

+ Parking voor het hotel
+ Op wandelafstand van het centrum
+ Vriendelijke bediening en propere kamers

Restaurants waar we aten :

  • Roadhouse = voor een lekkere hamburger
  • Lifandi = een winkel waar je gezonde voeding kan kopen of ter plaatse een typisch ijslandse schotel kan eten.
De Blue Lagoon ervaren zonder stress.

De Blue Lagoon ervaren zonder stress.