PB220388.jpg

Travel

Kopje onder in de Sahara

België is ervoor gekend: bij het minste beetje zon vindt er een massaverhuizing plaats richting kust. In een mum van tijd is ons wegennet overbelast en besteden we de helft van onze kostbare vrije dag aan bumperrijden in plaats van genieten. Vreselijk, toch?

P8150883.jpg

Nochtans zijn er in België genoeg alternatieven om een dagje in de gezonde buitenlucht door te brengen. Wat dacht je van de Lommelse Sahara?

Dit beschermd natuurgebied is 193 hectare groot en behoort tot het bosgebied Bosland in noordelijk Limburg. Je kan er wandelen, fietsen, paardrijden of gewoon lekker luieren en genieten van de groene omgeving.

Wij besluiten de langste wandeling van 12km uit te proberen en lopen zo via open vlaktes en kleurrijke heide recht het dennenbos in.

DSC_5034.jpg
P8150911.jpg

Een paar keer diep ademhalen hier en het is alsof we ergens op een zwoele zomeravond door het zuiden van Frankrijk dwalen. Heerlijk die dennengeur!

P8150896.jpg
De intense dennengeur geeft je een instant vakantiegevoel!

Na het bos, komen we aan het meer. Omringd door zand en duinen, is de gelijkenis met de kust hier treffend. Tijd voor een pauze! We nestelen ons in één van de vele inhammen rond het water om te genieten van al dat moois om ons heen, de rust en de stilte...

P8150935.jpg

...die uiteraard na nog geen 10 minuten (wat had je gedacht) verstoord wordt door 2 dolenthousiaste honden die langs de waterkant op ons afstormen. Even snel die vacht droog schudden boven onze rugzak (die niet waterdicht is) en dan braaf teruglopen naar die achterop hollende, nietsvermoedende baasjes die er duidelijk vanuit gaan dat iedereen een hondenliefhebber is.

P8150945.jpg

Het is verboden in de meren te zwemmen, maar op warme zomerdagen zoeken kinderen (en honden dus) de waterrand op voor wat verfrissing. Nu en dan kom je ook een stoere waaghals tegen die z'n windpouch wil uittesten, een backflip maakt en kopje onder gaat... jammer genoeg heb ik daar geen beeldmateriaal van... maar ik wil alsnog mijn intuïtie bedanken om de eer van proefkonijn deze keer aan een ander over te laten.

Nog lang niet opgedroogd, besluiten we de wandeling voort te zetten. Leuk die duinen en dat zand, maar moeilijk om te stappen...wat een kuitenbijter!

P8150947.jpg

Niet veel verder krijgen we de 30m hoge uitkijktoren in het oog en 144 treden en 3 niveaus later, staan we bovenaan te genieten van een geweldig 360° zicht. Voor wie hoogtevrees heeft (of gewoon te lui is om trapjes te doen), loont het toch de moeite de constructie van dichtbij te gaan bewonderen. Het architecturaal pareltje werd volledig gebouwd uit staal en hout waarrond dikke touwen werden gedrapeerd om de lijnen van de duinen in de Sahara na te bootsen.

Je ziet het Sahara zand waar we zo net nog lagen!

Je ziet het Sahara zand waar we zo net nog lagen!

De laatste kilometers brengen ons via een geweldige voetgangersbrug over het water, langs het kempisch kanaal tot ... pal bij de drukke baan. Van contrast gesproken. Opnieuw het water over (tussen auto's, fietsers en brommers deze keer), langs brasserie De Lossing en dan nog even door het groen alvorens langs de sportvelden (en veel asfalt) terug bij stadium De Souverein (en onze auto) uit te komen.

Na al die mooie natuur valt dat laatste stuk behoorlijk tegen. Als we nog eens terug komen, lijkt het ons beter te starten (en te stoppen) aan de brasserie. Oh ja, en dan 'huren' we zo'n gratis hangmat om in te relaxen.

P8150908.jpg

Extra tips:

- Plan je een volledig dagje? Buiten de brasserie kan je geen eten of drinken kopen in het park.  Breng dus voldoende snacks mee.

- Er zijn weinig of geen vuilbakken in het natuurgebied dus denk ook aan een afvalzakje (dat je uiteraard niet in het park achterlaat).

- De hangmatten zijn verkrijgbaar aan de balie van de Souverein. Ze zijn gratis, maar je moet wel je identiteitskaart of 50€ borg achterlaten.

- Honden moeten aan de leiband maar binnen het domein vind je meerdere hondenweides waar ze vrij kunnen rondlopen.